П`ятниця, 03.05.2024, 01:32
Вітаю Вас Гість | RSS

Ремезівцівський ЗЗСО

Меню сайту
Наше опитування
Що допомагає Вам у підготовці до ЗНО?
Всього відповідей: 66
Міні-чат
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


17:15
Тиждень рідної мови

Мово рідна! В тобі — мудрість віків, і зойк матерів, і пісня серця дівочого, і крик новонародженого. Світловолоса діво! Єдина печаль пройме, що не вистачить життя аби переплисти твій мовний океан. Бо ти є Вічність. Ти є Правда, Добро і Краса народу. То ж такою будь, мово рідна!      
                                                                                                     Сергій Плачинда


  Щасливі ми , що народилися і живемо на такій чудовій землі – багатій і мальовничій Україні. Україна! В одному тільки слові бринить музика. Україна – це тихі води, ясні зорі, зелені сади, лани золотої пшениці, а найбільший скарб – мова, яка визнана однією із наймелодійніших . А ще наша мова дуже давня. Без неї неможливо  дізнатися про минуле, уявити майбутнє. Без мови неможливо усвідомити себе частиною народу, відчути зв'язок із предками. «Мова – це наша національна ознака, в мові наша культура» (Іван Огієнко).  Кожен народ любить і поважає свою рідну мову. Адже «найбільше і найдорожче добро кожного народу – це його мова», яка передається у спадок нашим нащадкам.                                    
   Завжди у лютневі дні в нашій школі звучить шана рідному слову: одягнені  у вишиванки учні із своїми наставниками, декламація поезій про силу і велич української мови , піднесений настрій і дух рідного слова.
     З ініціативи вчителя української мови і літератури  Лісової Зоряни Ігорівни відбувся Тиждень рідної мови, який присвячений Міжнародному Дню рідної мови.  Розпочався Тиждень  урочистою просвітницькою лінійкою «Звучи, рідна мово».  Лунала шана рідному слову, відчувалась турбота про плекання і розквіт української мови. Зоряна Ігорівна ознайомила учнів школи із заходами, які будуть проводитися впродовж  Тижня. Закликала  кожного вихованця, щоб взяти активну участь у святкуванні. «Щоб мова повністю відкрилася, маєш бути залюбленим в неї» (Олесь Гончар).
   Під керівництвом учителів – філологів (Гонтар Л.І., Чіпак Н.Я.) проводилися цікаві заходи, у яких учні проявляли себе, як справжні знавці мови: конкурс на кращий віртуальний лист літературному героєві «Я обізвуся до тебе» (5-7 класи),  особливо захоплююче пройшов конкурс декламації віршів про мову «Плекаємо рідне слово» (5- 10 класи). Він підніс національний дух, розширив свідомість, змусив замислитися. Нетрадиційно пройшов конкурс на кращий учнівський зошит з української мови.  Випуск учнівських стінгазет «Диво калинове – чари барвінкові» (5-10 класи). Заслуговує уваги  конкурс міні – творів «Без мови й народу нашого нема». Під керівництвом педагога – організатора Григорів О.Й. учні школи взяли активну участь  у акції «Спалимо суржик». Адже «Слово – зброя. Як усякую зброю, його треба чистити і доглядати». Міні – сценка «Суперечка розділових знаків» стимулювала учнів до того, що усі мають вивчати і знати правопис і  граматику.
   Кульмінаційним етапом у предметному Тижні була  виховна  година, проведена за участю батьків у 8 класі (класний керівник Лісова З.І.). Усний журнал «До мови серцем доторкнись». На першій сторінці журналу «Історія мови» учні розглянули трагічні сторінки долі рідної мови. Друга сторінка - «Кобзареве слово». Адже саме Тараса Шевченка називають основоположником української літературної мови. Художня декламація віршів Т.Шевченка, перегляд відеоролика про письменника. Сторінка третя – «Українські жарти», адже сміх – це сонце, яке проганяє зиму з людського обличчя. Тут учні майстерно відтворили гуморески «Перший лист», «Жорина мрія». Сторінка четверта – «Народні  символи  України». Адже у кожного народу є свої національні свята. Укранці  мають свої традиції, які споконвіку шанують і бережуть. Сторінка п’ята – «Повага до мови – повага до народу». Тут учні разом з батьками пограли в гру  «Не заблукай до старості у суржиковому лісі». Прекрасним доповнення до заходу був відеоролик «Запам’ятай!». На завершення заходу учні 8 класу всім присутнім подарували чудовий український танок.
    Бібліотекар НВК   Замківська М.М. провела у 5 класі   бібліотечний  урок «Бринить, співає наша мова», на якому  закликала  учнів боротися за красу мови, за правильність вимови і чистоту, допомогли оцінити скарби рідної мови, спонукала  до  частої зустрічі з найдавнішим порадником – книгою. Адже на сторожі культури мови – словники, граматики, правописи. Наголосили на найголовніших мовних заповідях свідомого громадянина. Також Марія Михайлівна ознайомила учнів із книжковою виставкою літератури «Мови чарівної голос».
  Завершальним  етапом предметного Тижня під керівництвом учителів – філологів  був проведений цікавий виховний захід «Рідна мова  - духовності основа». Із щирих дитячих сердець линули поезії про мову, міні - сценки, інсценізації.   Учні  8 класу ознайомили присутніх із життєписом долі рідної мови, перегорнули сторінки тернистого шляху боротьби української мови за незалежність. Поетичними перлинами про мову порадували читці – декламатори  гуртка «Дивний світ слів». Завершення заходу було патріотичним: «Куди б ти не пішов – твоя Батьківщина, земля твоя, твоя мова, твій народ завжди будуть з тобою…»
  Учителем української мови і літератури Лісовою З.І. були підведені підсумки предметного Тижня. 

Учитель української мови та літератури  Лісова З.І.

Переглядів: 622 | Додав: Lesjasm | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Лютий 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728
Архів записів