Вівторок, 07.05.2024, 00:45
Вітаю Вас Гість | RSS

Ремезівцівський ЗЗСО

Меню сайту
Наше опитування
Що допомагає Вам у підготовці до ЗНО?
Всього відповідей: 66
Міні-чат
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


16:34
Сторінками історії рідного краю

Пролунав останній дзвінок.  Навчальний рік виходить на свою фінішну пряму, завершальним акордом якої є навчальна практика.  Як провести її якісно, цікаво, професійно? Це питання постійно турбує не одного педагога. Кожен вчитель розробляє свій план проведення навчально-практичних занять. Тут завжди є  місце для творчості. Так і на занятті з історії України у 10 класі Ремезівцівського НВК, яке було побудоване як продовження навчального процесу . Вдосконалюючи навики роботи з  історичними джерелами учні  працювали над дослідницькою стратегією – усна історія, яка використовує метод інтерв’ю  для отримання усних свідчень стосовно подій минулого. Підсумком цього заняття стало практичне завдання – взяти історичне інтерв’ю в учасника національно-визвольних змагань другої половини 40-х років. Завдання  виявилося надзвичайно цікавим для школярів. Ними було зібрано інформацію про учасників боротьби за самостійність України у 40-х роках, складено план проведення інтерв’ю, прослухано додаткову інформацію від учителя – Жеграй І.М.  Серед осіб із якими можна  спілкуватися було обрано – Лісового Омеляна, учасника та очевидця тих подій, людину яка в повній мірі відчула на собі жорстокість більшовицького режиму.

Зустріч виявилася надзвичайно зворушливою.  Лісовий Омелян Іванович відверто і щиро розповідав про  події , що мали місце  в історії села та й цілого народу в буремні 40-ві. Спогади були різні: і приємні і кричущо - болючі, які навертали сльози і досить часто переривали розповідь.   Спілкуючись  безпосередньо із людиною, яка ,ніби, знову переживала свою  досить таки сувору молодість ,  учні  мали можливість глибше осмислити отриману  інформацію, зрозуміти особливість тієї епохи, задуматись над тим – чому , у державі, яка називала себе найгуманнішою країною світу, людину за найменшу провину можна було піддавати нелюдським тортурам, без достатньої кількості доказів  засудити до 25 років ув’язнення. Найбільше закарбувалися у пам’яті  дітей слова  Омеляна Івановича, які він сказав при зустрічі із радянським комісаром після повернення із ув’язнення:

-Так за що ти був покараний радянською владою?

- За ніщо. - віповів п. Лісовий, - Хіба що тільки за те , що народився в Україні.

Спілкування школярів та Омеляна Івановича виявилось цікавим і повчальним.  Наприкінці  заняття було проведено спільне обговорення. Учні ділились враженнями, обговорювали почуте,робили висновки.  Приємно, що  навчально-практичне заняття  виявилось таким захоплюючим  і корисним.

Підготувала вч. Історії Жеграй І.М.

Переглядів: 656 | Додав: Lesjasm | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Червень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Архів записів